Loading...

Ozvěny Festivalu vzájemnosti

V dubnu 2024 proběhla výprava českých divadel Teď nádech a leť, Feste, Líšeň a projektu Traces of Human Presence do Ukrajiny. V Rivnem, Žytomyru, Černihovu, Kyjevě a Ivano-Frankivsku se odehrály česko-ukrajinské Festivaly Vzájemnosti. 

Na Ozvěnách Festivalu Vzájemnosti si vyslechnete zprávu o výpravě, o situaci ukrajinských divadel a ukrajinském divadelním životě.  Druhou část festivalu budou tvořit některé inscenace, které byly v Ukrajině a inscenace hostů, které jsme díky cestě poznali, jako předzvěst další spolupráce. 

PROGRAM | od 17:30

DISKUZE: VÝPRAVA ČESKÝCH DIVADEL DO UKRAJINY A SITUACE UKRAJINSKÝCH DIVADEL 

Host: Vojtěch Boháč (reportér serveru Voxpot, politolog, novinář dlouhodobě se věnující Ukrajině) 

Setkání s účastníky ukrajinské výpravy. Zpráva o výpravě a situaci ukrajinských divadel, možnostech a přínosech spolupráce. S hostem diskuze, Vojtěchem Boháčem, se budeme věnovat obecněji dněšní situaci Ukrajiny a tématu informování o Ukrajině v médiích. 

 

JULIA PIVTORAK: MANIFEST 

Sólové představení ukrajinské herečky o tom, jak společnost ovlivňuje jedince. O právu na pokusy, omyly, porážky. O odvaze jít vlastní cestou.  

KONCEPT, HRAJE: Juia Pivtorak (UA) 

 

Divadlo TEĎ NÁDECH A LEŤ: PŘICHÁZEJÍ. CO CHTĚJÍ? CO CHCEME? 

Inscenace o překračování hranic, státních i svých vlastních. Co všechno ztrácejí ti, kteří opouštějí domovy? Co ztrácí ten, kdo překračuje meze vlastního pohodlí? Kde jsou hranice našeho vcítění a soucitu? 

REŽIE: David Zelinka 

HRAJÍ: Sofiia Brahina, Kapitolina Kolobova, Valeria Lobachova 

 

DIVADLO FESTE: ŽAL 

Dokumentární inscenace o dospívání a problémech současných teenagerů. Východiskem jsou rozhovory s českými a ukrajinskými mladými lidmi a jejich rodiči. Část materiálu byla sesbírána v průběhu cesty po Ukrajině. 

RЕŽIE: Jiří Honzírek 

HRAJÍ: Maria Tatarynova, Daria Novikova 

 

Bez pomoci by to nešlo

Vzlet realizuje projekty Cyklus vzdělávacích koncertů pro děti ve vršovické kulturní křižovatce Vzlet, reg.č. 0213000097, zaměřený na vzdělávání dětí v oblasti převážně klasické hudby formou koncertů s participací publika a workshopů pro rodiče a děti, založeném na metodě Valentiana a Webdesign a UI/UX webových stránek vzlet.cz/reg.č. 0380001072, zaměřený na vytvoření nového webdesignu a UX/UI řešení existujících internetových stránek kulturního centra Vzlet - www.vzlet.cz.

Vzlet - networking a vzdělávání v zahraničí, reg.č. 0314000092, zaměřený na navázání a prohlubování profesních mezinárodních vztahů žadatele a na rozvoj kompetencí jednotlivých pracovníků Vzletu jednak skrze členství v Trans Europe Halles a účasti na jejích pravidelných konferencích, ale také skrze výjezdy pracovníků na krátké pracovní stáže.