Loading...

Zažít Holandskou jinak 2024

Udělejte si čas zažít Holandskou jinak! 

Již počtvrté Vzlet společně se svými sousedy oživí Holandskou ulici stánky, dílnami pro děti i dospělé i dobrým jídlem a pitím. Mottem letošních slavností Zažít město jinak je “Zpomal”. Nechte se tedy vytrhnout z hektického tempa a přijďte si užít pomalou sobotu s vršovickými sousedy.  

Můžete si přijít například vyswapovat přečtené knihy s Městskou knihovnou v Korunní, odnést si domácí výrobek či výtvor ze sousedského trhu, nebo si vybrat z bohatého programu vystoupení, dílen a her, které pro tento den připravuje Základní škola Karla Čapka. 

Holandskou a její okolí budete moct zažít i skrze hledáček analogových fotoaparátů nebo se na její okolí podívat z trochu jiné perspektivy díky pomalé kreslící bojovce, kterou pro vás připravuje knihkupectví XAO.  

Těšte se ale na mnohem víc! Sledujte náš program a přijďte třetí zářijovou sobotu do Holandské. 

Podrobný program v Holandské: 
11:00 otevření prodejních stánků 
11:00 – 11:30 začátek pomalé kreslící bojovky XAO 
11:00  Swap knih s knihovnou Korunní 
11:00 – 16:00 Výtvarná dílna ZŠ Karla Čapka – výroba koček 
11:00 – 16:00 ZŠ Karla Čapka: Na stopě! 
11:00 – 17:00 ZŠ Karla Čapka: Z pohádky do pohádky 
11:00 – 17:00 ZŠ Karla Čapka: Čapkova škola hrou 
13:00 – 13:30 začátek pomalé kreslící bojovky XAO 
13:00 – 15:00 dílna výroby loutek s Puppets in Prague 
13:00 – 16:00 ZŠ Karla Čapka: Cesta kolem světa 
13:00 – 16:00 dílna ZŠ Karla Čapka: Po stopách umělce 
13:00 – 18:00 štupování ponožek a záplatování oblečení s @atelier.kompost 
15:00  kapela Two of Us 
15:30 – 18:00 Vidět město jinak – základy analogové fotografie  

Swap knih s knihovou Korunní 
Knihovna Korunní si pro vás ve svém stánku připraví oblíbený knižní swap 
– výměnu knih. Máte doma nebo na chalupě knihy, které už nebudete číst, 
a chcete místo nich získat nové knižní úlovky do sbírky? Přijďte si je k 
našemu stánku vyměnit za jiné. Měníme knihy pro velké i malé čtenáře. 
Knihy určené ke swapování musí být v dobrém stavu – neměníme knihy 
poničené, potrhané nebo pomalované. Na stánku vám představíme i aktivity 
knihovny, které pro vás plánujeme do konce roku. 

Pomalá bojovka s pomalými ilustrátory a knihkupci z XAO 
Jsem průzkumník, zaznamenávám co se kolem mě děje. Muž v kraťasech si zamyká kolo k zábradlí, slečna s mikádem pije malé kafe bez cukru, holub nenápadně vešel do galerie, brouk mi vlezl na botu a kouká na mě. Vytahuji skicák a všechno zakresluji. Není kam spěchat, je sobota a zažívám město jinak. 

Harmonogram bojovky: 1) V 11.00 nebo v 13.00 sešití vlastního skicáku. 2) Vydání průzkumnických průkazů. 3) losování prvního úkolu. 4) losování a plnění dalších úkolů do vyčerpání stránek ve skicáku 5) v 17h, nebo průběžně, zakončení průzkumu, pidi vernisáž na Xao stánku. 

Vidět město jinak – základy analogové fotografie 
Pozorujte město skrze hledáčky fotoaparátů. Zaměřte se na detaily, kterých jste si nikdy předtím ve vaší čtvrti nevšimli. Hledáme zájemce o základy analogové fotografie. Fotoaparát půjčíme, nebo si můžete přinést svůj vlastní. Čeká nás úvod do fotografické technologie a následně dvouhodinová fotografická procházka, při níž se pokusíme vidět město úplně jinak. 
Počet fotoaparátů k zapůjčení je omezený, proto si prosím své místo na workshopu zarezervujte předem zprávou na mail lucie@vzlet.cz 

Program ZŠ Karla Čapka pro Zažít Holandskou jinak: 

Na stopě! 
Děti budou pomáhat Karlu Čapkovi najít ztracený předmět formou badatelské hry. Tato interaktivní aktivita rozvíjí jejich dedukční schopnosti, fantazii a v rámci hry se také projdou celou Holandskou ulicí. 

Cesta kolem světa 
Vydejte se na dobrodružnou cestu kolem světa. Na jednotlivých stanovištích budou děti plnit úkoly jako je puzzle nebo přiřazování obrázků. Za splněné úkoly získají omalovánky jako odměnu. 

Čapkova škola hrou  
Zájemci si zde mohou zahrát deskové hry jako Othello, Abaku, Soma a Indiánskou mozaiku, které podporují logické myšlení a strategii. 

Z pohádky do pohádky
Čtenářská dílna s maňáskovým divadlem „O třech prasátkách“, kde děti řeší pohádkové hádanky a plní tematické úkoly. 

Výtvarná dílna – výroba koček 
Děti si v této výtvarné dílně vyzkouší kreativní tvorbu výroby kočiček z různých materiálů. 

Po stopách umělce  
Výtvarná dílna, ve které děti tvoří s látkami, papírem, korálky a odpadovým materiálem, rozvíjí jejich tvořivost a představivost. 

Bez pomoci by to nešlo

Vzlet realizuje projekty Cyklus vzdělávacích koncertů pro děti ve vršovické kulturní křižovatce Vzlet, reg.č. 0213000097, zaměřený na vzdělávání dětí v oblasti převážně klasické hudby formou koncertů s participací publika a workshopů pro rodiče a děti, založeném na metodě Valentiana a Webdesign a UI/UX webových stránek vzlet.cz/reg.č. 0380001072, zaměřený na vytvoření nového webdesignu a UX/UI řešení existujících internetových stránek kulturního centra Vzlet - www.vzlet.cz.

Vzlet - networking a vzdělávání v zahraničí, reg.č. 0314000092, zaměřený na navázání a prohlubování profesních mezinárodních vztahů žadatele a na rozvoj kompetencí jednotlivých pracovníků Vzletu jednak skrze členství v Trans Europe Halles a účasti na jejích pravidelných konferencích, ale také skrze výjezdy pracovníků na krátké pracovní stáže.