Vinobraní s cimbálovkou

Víno jedné noci, vína svěží, křupavá a renesanční. Vína s charakterem, která vzbuzují radost, vína divoká a elegantní.

To vše budete moci najít ve vínech bílých, rubínových i oranžových přivezených z různých koutů Itálie na vinobraní ve Vzletu. Už v pátek 7. října od 17:00.

Pevně věříme, že babí léto nám dopřeje a při degustování se budeme vyhřívat na naší terase. Ovšem mokrá varianta taktéž zajištěna.

Atmosféru doplní nefalšovaná česká cimbálovka Kyčera.

Na zdraví!

Nápojový lístek

Rosato Il Chiaretto DOC Valtenesi Pasini San Giovanni

Takzvané "víno jedné noci" je štavnaté růžové z kopců vystavených vycházejícímu slunci s výhledem na jezero Garda. Přízvisko je odvozené z procesu macerace, kdy kontakt mezi moštem a slupkami červeného hrozna trvá cca 12 hodin a primárně přes noc. Kromě autochtonních odrůd jako je regionální Groppello, je zde zastoupené i Sangiovese nebo Barbera.

Riesling DOC Pacher Hof

Rodinná vinice na sluncem zalitém svahu poblíž jihotyrolského Brixenu se věnuje výrobě svěžích bílých vín – odrůd jako je Sylvaner, Veltliner nebo Müller Thurgau. Jejich Riesling přesvědčuje čistou ovocností (broskve, zralé hrušky), příjemnou kyselinkou a minerální dochutí. Ideální ve spojení například s asijskou kuchyní.

Pecorino Abruzzo DOC Torre dei Beati

Pecorino je kromě ovčích sýrů, také odrůda typická pro region Marche a Abruzzo. Původ názvu sahá do minulého století, když vinice lemovaly cestu, po které pastýři vedli svá stáda ovcí. Zvířata se pří přestávkách občerstvovala právě těmito hrozny. Další příběh hovoří, že na stejných cestách, měnili pastýři ovcí svůj sýr právě za toto víno ("pecora"- italsky "ovce").

Víno je svěží, křupavé a renesanční. Po dlouhých letech opomíjení se začíná ve světě znovu těšit velké oblibě.

Bauci Viognier IGT La Fralluca

Francesca a Luca fušovali do módy. Setkali se na jednom milánském veletrhu, kde krom vzájemné lásky vznikl i společný sen. Vlastnit vinici v Toskánsku a produkovat vína, která vzbuzují radost.

Jejich Viognier vás vezme do kopců v Suveretu, kde horké dny a chladné noci produkují vína s charakterem. Vůně broskví, akátu či šalvěje a bohatá chuť s přirozenou kyselinkou a mineralitou vás donutí se do těchto vín zamilovat.

Ribolla Gialla di Oslavia Riserva DOC Primosic

V oblasti Collio v regionu Friuli, nedaleko od hranic se Slovinskem, leží další rodinné vinařství. Jejich Ribolla Gialla zrající 2 roky na barykových sudech má sytou jantarovou barvu, aroma velmi zralého ovoce a sladkého koření. Sametově obklopuje patro ještě dlouho po požití. Příslib neustálého vývoje vinařské branže, je skvělou první známostí, co se pití oranžových vín týče.

Pinot Nero "Le Pernici" Broglia

Svěží červené víno z tradičního vinařství v Piemontu a vyhlášeného producenta Gavi di Gavi.

Rubínová barva, květinové aroma, chuť červených bobulovin a možnost decentního podchlazení vám ukáže, že i některá červená vína se dají popíjet v tropických dnech či párovat s mořskými plody.

Pitis Syrah IGT La Fralluca

Tento toskánský Syrah je takřka k nerozpoznání s těmi nejlepšími z břehů řeky Rhony. Dlouhé zrání v barykových sudech a suché kamenité podloží způsobilo, že víno je divoké, plné červeného ovoce a koření s náznaky grafitu. Elegantní a mohutné víno hodící se k hutným omáčkám, ragú, zvěřině či vyzrálým sýrům.

Primitivo Negroamaro Morella

Toto malé vinařství v jihoitalské Mandurii je jedním z dvou netypických blendů enoložky Lisy Gilbee. Ta pochází z Austrálie a spolu se svým italským manželem produkují biodynamická vína.

Cuveé těchto dvou dnes velmi vyhledávaných odrůd má charakteristické kořenité aroma s tóny pomerančové kůry a ovocnou chutí se stopou tabáku a granátového jablka, pro které je typické výrazná ale vyvážená tříslovina.

Cena vstupenek: Zdarma
07. 10.
17:00–22:00
Kafe Vzlet
Dárkové poukazy E-shop